5 anledningar varför du inte går ned i vikt - Premium Lifestyle Club

5 anledningar varför du inte går ned i vikt

Nedanför kommer du få läsa om 5 vanliga anledningar om varför många inte lyckas gå ned i vikt. Du kommer även få översiktlig information om hur andra faktorer som höga kortisolnivåer, oregelbundna mattider och stillasittande påverkar din förbränning negativt.

5 anledningar varför du inte går ned i vikt!
Nedanför kommer du få läsa om 5 vanliga anledningar om varför många inte lyckas gå ned i vikt. Du kommer även få översiktlig information om hur andra faktorer som höga kortisolnivåer, oregelbundna mattider och stillasittande påverkar din förbränning negativt. Så fortsätt läs.

Anledning nr 1. Kortisol & Stress

När du är stressad frigör din kropp bland annat hormonet kortisol som aktiverar viktiga funktioner för din överlevnad, Detta är användbart om du behöver hantera en stressande situation (som en deadline eller nervositeten inför en föreläsning), men.. är du stressad under en längre period så frigörs mycket kortisol vilket begränsar din förmåga att tappa de extra kilona (framförallt runt din midja) Varför blir det svårare att tappa kilon?

När kroppen är under stress så frigörs kortisol vilket gör att kroppen lättare utsöndrar insulin. Och hormonet insulin hämmar din viktnedgång (väldigt enkelt förklarat)Jag har coachat många kvinnor och män som haft kunskap om träning och kost men ändå inte fått den förbränningen eller viktnedgången de önskat. Men… När de sedan lärt sig sänka sin stress så minskar kortisolnivåerna samt känsligheten för insulinutsöndring vilket bidrar till att fettet runt magen släpper lättare. Vill du ha hjälp att få ordning på detta? Klicka här: https://www.coachning.plclub.se/

Andra saker som frigör kortisol:
– Press att prestera
– Oro kring arbetslöshet
– Press under längre utbildning
– Känslor som hunger, ilska, oro, rädsla
– Relationsproblem eller sexuella frustrationer
– Brist av engagemang eller kärlek från nära relation

Anledning nr 2. Sömnbrist / brist av återhämtning

Runt en tredjedel av alla svenskar uppger sig ha problem med sin sömn. Jag kan även meddela att majoriteten av de människor som sökt vår hjälp med sin kost, träning eller vikt, ser vi också har en sömnrutin som inte funkar som den ska.

Sömnbrist har allvarliga effekter på människokroppen. När det gäller förbränning har forskning visat att få mellan fyra till fem timmars sömn per natt kan leda till viktökning och t.o.m diabetes.

Varför?

Sömnbrist är känt för att bland annat höja kortisolnivåerna och ännu en gång utsöndra lättare insulin. En studie fann även att sömnbrist kan minska nivåerna av mättnadshormonet ”leptin” (vilket gör dig mindre mätt) och då ökar nivåerna av det hunger-stimulerande hormonet ”ghrelin” (som såklart gör dig ännu hungrigare).

Så sömnbrist minskar inte bara din förmåga att förbränna maten, utan det gör att du också vill konsumera mer socker och mat. Det är därför det är så lätt att ta flera portioner vid buffén eller falla för frestelser när du är trött

 Anledning nr 3. För lite rörelse

Som du redan vet så krävs det en energiförbrukning större än intaget av energi för att få en viktminskning (du måste gör av med mer än vad du äter)Den brutala sanningen är att de flesta människor som sitter åtta timmar om dagen, inte gör åt tillräckligt med energi för att kompensera upp energin från frukost, lunch, middag och snacks, även om hen utför någon träning i början eller slutet av dagen.

När du är stillasittande under längre perioder så stiger dina blodsockernivåer. Detta på grund av att en låg fysisk aktivitet bidrar till att mindre aktivitet av lipoproteinlipas: enzymet som ansvarar för nedbrytning av fetter.

Vad är då lösningen?

Rör dig mer, särskilt när du är på jobbet, det är den tid som de flesta människor tenderar att röra sig minst. Även i en traditionell kontorsmiljön är det inte svårt att ta trappor istället för hissen eller ta några minuter promenad under lunchen. Desto mer du rör dig desto mer motverkar du höga blodsockernivåer och då lättare förbränning är fettlagring

Forskning tyder även på att: om du tillbringar större delen av din dag på att sitta ner eller bara stå upp med knäna låsta, så bidrar det inte till många metaboliska fördelar, du måste röra dig mer frekvent.

Anledning nr 4. För mycket CARDIO (förbränningsträning)

Inget gym verkar vara komplett utan ett helt rum eller en hall full av konditionsmaskiner som löpband, cyklar, crosstrainer eller trappmaskiner. Men cardio har idag en tendens att bli väldigt missförstått.

När du deltar i pulshöjande träning vill din kropp använda energi för att orka, eller hur?Men när du utför långa pulshöjande träningar (över 1h) allt för ofta så kommer din kropp att ge sig av med onödig övervikt samtidigt som den behöver lagra energi för att orka. Hänger du med? Kroppen vill alltså förbruka energi och samtidigt ha energi får att orka träna. Och kan du då gissa vilken typ av vikt som kroppen tycker är onödig att ha kvar om du t.ex. springer cykler eller simmar? Svar: Muskler.

Och vet du vad kroppen anser är en bra energikälla att lagra och ha som energi för fortsätta pumpa hjärtat? Kroppsfett. Så när du utför långa och utmattande cardioträningar (över 1h på en på crosstrainer, en cykel eller ett löpband) blir din kropp lätt av med muskler men inte alltid lika mycket fett som du önskar.

Så upplever du minimal fettförbränning och vet om att du ligger på gränsen för att träna för mycket och för länge så vill du göra enligt följande:

Träna ett styrke- eller konditionspass med intervaller (någon slags av vila eller pauser där du går upp i hög puls och sedan ned i puls flera gånger om) i ca 30-40min. Därefter vill du testa att köra 20-30min av cykel, jogging, crosstrainer, promenad, rodd eller trappmaskin på 70-75% av din maxpuls och ligga där under hela perioden. Det bidrar även positivt att byta träningsform ofta (växla mellan, cykel, jogging, crosstrainer, cykel).

OBS: Vi kan absolut inte säga att detta är en det bästa sättet att bränna fett på (då det finns många bra knep), men det är en strategi som vi och många använder för att se till att optimera för förbränning utan att bränna ut sig totalt eller stressa sin kropp för mycket.

Anledning nr 5. Oregelbundet matintag

Forskning tyder på att många människor kan förbättra sin förbränning om de har ett strukturellt matschema.

Hoppar du över frukosten några dagar men äter den på andra dagar?, äter du middag sent några kvällar och tidigt de andra kvällarna. Kan det ibland bli snabbmat istället för lagad mat någon gång i veckan efter jobbet? Då bör du utveckla ett mycket mer konsekvent måltidsmönster.

Jag har fått kunder att tappa vikt genom att bara äta mer regelbundet (ex: lite kvarg och bär till frukost, en sallad till lunch, någon frukt som mellanmål, kött eller fisk och grönsaker till middag) vid samma tider dag in och dag ut (självklart varierat av kost).


Kvinnor verkar dra mest nytta av denna typ av regelbundenhet. En studie med friska kvinnor visade att oregelbundet måltidsmönster gav sämre förbränning. En annan studie visade att friska kvinnor som åt regelbundet hade bättre ämnesomsättning och förbättrade blodsockernivåer.


Vissa människor kan trivas med ett sporadiskt upplägg av mat. Men för många människors bidrar den oregelbundna rutinen till en försämrad förbränning eftersom deras kroppar ”förväntar sig” mat vid specifika tidpunkter. Så om du inte har ett strukturerat matschema och du har problem med att gå ner i vikt, prova att äta på samma tidpunkter varje dag under en längre tid och försök att hålla måltidernas volym relativt konsekvent.

Du har nu lärt dig lite om faktorer som kan förhindra att du går ner i vikt. Du har också lärt dig hur du kan få din kropp att börja jobba med dig istället för emot dig om du är villig att göra justeringar i din vardag. Men innan du tar dig ann alla tips som du nu fått så finns det något jag också vill att du ska veta …

Och det är att vi alla är olika, och detsamma våra kroppar. Vad som ger mer effekt på någon annan kanske ger mindre effekt på dig. Och det måste vi acceptera. Så det du borde göra är att ta reda på vad som passar för just dig utifrån din situation, ålder, ämnesomsättning och hälsotillstånd. Kroppen är såklart mer komplex än dessa 5 anledningar och skulle du vilja ha mer specifik info om vad som ät rätt för just din kroppstyp så kika in här: https://www.coachning.plclub.se/

Author avatar
admin
https://plclub.se

Post a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.