Livet är ett långt ultramaraton. (Del 1) - Premium Lifestyle Club

Livet är ett långt ultramaraton. (Del 1)

Häromveckan när jag satt och svarade på mail i PLCs inkorg så var det en klient som skrev att hen tyckte att saker och ting hade stagnerat och att det inte gick så fort som personen i fråga ville att det skulle gå. Klienten hade ‘bara’ gått ner 7 kg på dom första två månaderna klienten varit hos oss på PLC. I snitt jobbar vi med klienter mellan 3-6 månader och att förlora 7 kilo på två månader är säkerligen en ganska stor skillnad jämfört med vad vår klient upplevt tidigare i sitt liv.

Men det är lätt att vara närsynt och tappa tålamod när det kommer till att få vår hälsa på rätt köl. I en värld där allting finns tillgängligt ett klick bort, där snabbmat och andra tjänster ska uppfylla alla våra krav på så kort tid som möjligt är det svårt att ha tålamod för långvarig och hållbar förändring. I samma värld har vi ständigt nya dieter, nya rön och tekniska grunkor som ska få oss i toppform på nolltid som översväller fitnessvärlden. Det finns videos med titlarna: “5 min intense sixpack workout” eller clickbait artiklar från Aftonbladet som säger: “Dom 5 bästa tipsen på att gå ner i vikt.” Vi vill ha förändring, inte över lång tid, vi vill ha förändring NU.

Men det är inte så livet fungerar. Livet är summan av alla de val vi gör varje dag. Livet är summan av alla de tankar vi har varje dag. För det vi tänker blir till handling, våra handlingar blir våra vanor och våra vanor skapar våra liv. Det är viktigt att bli medveten om sina tankar och handlingar för att först få ordning på sitt liv. Tänker vi och handlar sämre, ja då blir även våra liv påverkade med sämre livskvalitet. Det finns ingen 5 minuters video som kommer få dig att gå ner den ackumulerade vikten som du har samlat på dig under det senaste 10 åren. Det finns inga 5 snabba tips som kommer att radikalt förändra din kroppsform.

Vad är det då som funkar? Små medvetna dagliga val under en långsiktig period. Vad många glömmer bort när det kommer till hälsa är att tänka efter hur länge man har dragit på sig sitt hälsoproblem såsom övervikt eller andra krämpor. Hur länge har du levt osunt och ackumulerat dom där extra 10 kilona? 10 kilo är inget man går upp på en dag. Vad många glömmer bort är också motsatsen. Att vi kan inte gå ner vår övervikt över en natt, en vecka eller en månad. Det är orimligt och ohållbart.

95-98% av alla som provar kalorirestriktiva dieter går upp i vikt efter avslutad diet och somliga lägger på sig ännu mer efter man provat dieter. Att gå på en kalorirestriktiv diet är utmärkt om man vill gå ner i vikt fort. Men det är fruktansvärt dåligt om man vill ha en sund, balanserad och hållbar livsstil.

I en alltmer teknologisk värld med quickfixes, pulver, piller och superdiet hit och superfood dit så är det något vi glömt bort:
Enkelheten.

Att äta riktig ekologisk mat lagad från grunden utan magiska knep som kommer att rädda vår hälsa.

Äta saker som vi ser vart det kommer ifrån gå ut i naturen och röra på oss på det sättet som känns skönt och naturligt för våra kroppar.

Att sova 8 timmar på rätt tider utav dygnet. Att andas rätt och ge tid för återhämtning och avslappning. Att göra saker som får våra liv att kännas meningsfulla.

Alla dessa saker har fallit i glömska bakom alla artiklar, magasin, 5 minuters videos och all annan information som vi konstant blir bombarderade och överösta med. Svaret är närmre än du tror. Skala av och förenkla. Fråga dig själv vart du kan starta idag för att må bättre imorgon?

Om jag kommer tillbaka till klienten som tyckte att hennes viktnedgångsresa gick för långsamt så är det det vi vill ha på PLC. För om det går för fort så är det troligtvis inte en livsstilsförändring utan bara en farlig stressfaktor för din kropp att gå ner för många kilon på för kort tid.

Vi vill att efter du anlitat oss att du ska fortsätta resan på egen hand och bibehålla dig den kunskapen som vi har räckt över till dig. Det bästa kvittot för oss efter att du avslutat din tid hos oss är att aldrig mer se dig i vår mailinkorg igen. För det betyder att du lärt dig att stå på egna ben, lärt dig att lyssna till din egen kropp och lärt dig att ta hand om din egen hälsa.

Det är därför vi har som mål att skapa hälsa “Inifrån och ut”.

Människor idag beter sig som att livet är ett 100 meters lopp, det är därför vi ser ohållbarhet på så många olika plan i världen just nu. Vi tänker inte längre än vad näsan räcker. Vi bränner ut oss på löpande band och försöker att släcka våra inre bränder med kortsiktiga lösningar. När livet i själva verket är ett enda långt ultramaraton. Sakta ner, ta det lugnt, ha tålamod, du hinner, det finns gott om tid.

Vad händer om du istället för att ha bråttom med att göra saker eller gå ner i vikt provar att ta ett litet steg idag mot ditt mål och göra samma sak under en dedikerad period istället för att stressa fram något snabbt och ohållbart.

“Vi överskattar hur mycket vi kan få gjort på en dag men underskattar hur mycket vi kan få gjort på ett helt år.”

Author avatar
admin
https://plclub.se

Post a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.