Vilka fetter du vill undvika & äta - Premium Lifestyle Club
Gå tillbaka

Vilka fetter du vill undvika & äta

Hej, Viktor här!👋

Fett är i min erfarenhet den makronutrient som det råder mest förvirring kring. Anledningen till detta är inte konstigt. Läkemedelsindustrin har lagt många många miljarder på att försöka övertala människor att det som funkat för oss i tusentals år helt plötsligt är farligt och att vetenskapen vet bättre än naturen. För att lyckas med detta behöver man säga massa komplicerade ord, visa grafer och siffror som säger det ena och det andra. Vad som är så enkelt med vårt perspektiv är att vi helt enkelt kollar på historien och litar på att naturen vet bäst.

Vissa fetter är helt fantastiska för vår hälsa i rätt mängd, medans andra är skadliga och bör begränsas så mycket som bara möjligt. I denna artikel tänkte jag reda ut lite kort vad för fetter vi föredrar, och vilka vi förespråkar att du undviker. Jag tänker inte gå in allt för djupt i detalj på debatten bakom varje utan ge en överblick så du vet hur de av oss som ser kroppen i sin helhet och utgår ifrån vad som människor i tusentals år har mått bra av, tänker.

Att fett är en viktig del av kosten vet du förhoppningsvis redan. Men om du inte visste det så kommer här en kort lista som borde ge mer klarhet i varför det är så viktigt.

    • Varje cell i din kropp är gjord av fett
    • Din kropp behöver fett för att kunna tillgodose sig mineraler
    • Vårat nervsystem är beroende av fett för att skydda nerverna
    • Vår hjärna består mestadels av fett
    • Våra hormoner är gjorda av fett
    • Flera av våra livsviktiga vitaminer är fettlösliga och kräver bra fetter för att kunna göra sitt jobb

    Så, då till frågan. Vilka fetter ska man äta och vilka ska man undvika?

    Svaret är enkelt om du ställer följande fråga, fanns det för 100 år sedan eller inte?

    Är svaret JA, ät det.

    Är svaret NEJ, ytterst sannolikt ät det inte. (Det finns några få undantag utanför den svenska marknaden, men för allt du hittar i en vanlig livsmedelsbutik kan du utgå från detta.)

    De problematiska fetterna
    Industriella fröoljor och margarin är kraftigt bearbetade livsmedel och anses av många experter inom helhetshälsa vara en av de främsta orsakerna till hälsoproblem i vår mat idag. Personligen strävar jag efter att undvika dessa produkter mer än något annat. Jag anser att de utgör ett större problem än både socker och vetemjöl. Dessa oljor är mycket temperaturkänsliga, oxiderar lätt och bidrar till cellulär inflammation. Margarin kan dessutom innehålla transfetter, som länge har varit kända för att vara skadliga och bör undvikas. Se källor längst ned

    Trots detta rekommenderas de av många auktoriteter, vilket i sig bör ifrågasätta deras kunskap kring hälsa. Sammanfattningsvis bidrar dessa livsmedel till hjärt-kärlsjukdomar, cancer, demens och diabetes, för att nämna några av de potentiella hälsoproblemen.

    Utöver margarin vill vi undvika alla moderna livsmedel som kräver en omfattande industriell process för att tillverkas, ofta med användning av kemikalier. Solrosolja, rapsolja (som ofta är genmodifierad och inte naturlig för vår kropp, då stora mängder rapsfrön behövs för att framställa olja), majsolja, sojabönolja, jordnötsolja och härdade fetter rekommenderas av många för deras låga innehåll av mättat fett, som ofta felaktigt påstås vara skadligt. Idén att mättat fett i allmänhet är ohälsosamt är så grundlös och saknar historisk grund att det knappast är värt att diskutera. Vissa hävdar även att fettsyrorna och vitaminerna i dessa fröoljor är bra för oss, men detta är inte helt korrekt eftersom tillverkningsprocessen påverkar fettets kvalitet, och alla fettsyror är inte likvärdiga. Vegetabiliskt omega-3, till exempel, är inte samma som den omega-3 som finns i fisk.

    Mättat fett finner vi bland annat i kött, smör och kokos. Något som människan ätit och värderats högt inom i stort sett varje hälsosam traditionell kultur genom historien. Ja, det finns belägg för att stora mängder mättat fett inte är bra, det håller vi med om, men de flesta som avråder från mättat fett gör det på grund av att de fortfarande är under myten att kolesterol i maten är något farligt, vilket det inte är. Kolesterolet du äter påverkar inte nämnbart kolesterolet i blodet eller bidrar till hjärt-kärlsjukdomar (se studier nedan). Kolesterol är en essentiell del av vår kost som behövs för att dina hormoner och nervsystem ska fungera, rädslan för kolesterol är något som också behöver ses över, men det får jag skriva om i en annan artikel.

    De bra fetterna

    Våra favoritfetter är något av det bästa vi kan få i oss och bör vara en betydlig del av din kostcirkel. 

    Du ska dock inte överdriva konsumtionen av dem, lagom är bäst. Lyssna på din kropp, den kommer berätta för dig vad den tycker. Ät så mycket som känns bra, känns maten tung och flottig äter du för mycket. 

    Vi förespråkar: 

      • Äggulor 
      • Olivolja
      • Ghee
      • Smör
      • Fett (såsom talg) från djur som har mått bra
      • Kokosolja
      • Avokado
      • Tahini
      • Nötter och fröer (dessa bör blötläggas för att underlätta matsmältningen)

      Jag håller med om att du kan undvika äta stora mängder mättat fett om du har stora blodsocker problem, men dessa fetter hjälper även motverka blodsockerproblem om de är en del av en hälsosam kost. Du vill inte äta någonting i för stor mängd, även bra fetter såsom Omega-3. Detta behöver vara i balans med Omega-6. Det stämmer att de flesta har för mycket Omega-6 idag men överkonsumerar du Omega-3 skapar det också problem. Därför förespråkar jag att en människa som bryr sig om sin hälsa och prioriterar en livsstil med bra sömn, livsmedel från bra jordbruk, tid utomhus och daglig rörelse – att äta så som en hälsosam människa bör äta. Det vill säga dessa bra fetter i lagom mängd utifrån dina metaboliska behov som en del av en hälsosam kost baserat på bra jordbruk, mestadels närproducerat och säsongsbetonat.

      Utan att fokusera på smådetaljer. Äter du riktig mat, skapad av naturen i din närhet, lagad från grunden så kommer det inte vara maten som är den begränsande faktorn för din hälsa. Jag lovar.

      Meta analyser, artiklar och studier:
      Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis
      Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in Cardiovascular Disease
      Omega-6 vegetable oils as a driver of coronary heart disease: the oxidized linoleic acid hypothesis
      Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes
      Saturated fat: villain and bogeyman in the development of cardiovascular disease?
      Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-Based Recommendations