Vilka fetter du vill undvika & äta - Premium Lifestyle Club
Gå tillbaka

Vilka fetter du vill undvika & äta

Om du önskar en tydlig bild som illustrerar vilka fetter du bör undvika och äta, kan du spara inlägget på vår Instagram här

Hej, Viktor här!👋

Fett är i min erfarenhet den makronutrient som det råder mest förvirring kring. Anledningen till detta är inte konstigt. Läkemedelsindustrin har lagt många många miljarder på att försöka övertala människor att det som funkat för oss i tusentals år helt plötsligt är farligt och att vetenskapen vet bättre än naturen. För att lyckas med detta behöver man säga massa komplicerade ord, visa grafer och siffror som säger det ena och det andra. Vad som är så enkelt med vårat perspektiv är att vi helt enkelt kollar på historien och litar på att naturen vet bäst.

Vissa fetter är helt fantastiska för vår hälsa i rätt mängd, medans andra är skadliga och bör begränsas så mycket som bara möjligt. I denna artikel tänkte jag reda ut lite kort vad för fetter vi föredrar, och vilka vi förespråkar att du undviker. Jag tänker inte gå in allt för djupt i detalj på debatten bakom varje utan ge en överblick så du vet hur de av oss som ser kroppen i sin helhet och utgår ifrån vad som människor i tusentals år har mått bra av, tänker.

Att fett är en viktig del av kosten vet du förhoppningsvis redan. Men om du inte visste det så kommer här en kort lista som borde ge mer klarhet i varför det är så viktigt.

 • Varje cell I din kropp är gjord av fett
 • Din kropp behöver fett för att kunna tillgodose sig mineraler
 • Vårat nervsystem är beroende av fett för att skydda nerverna
 • Vår hjärna består mestadels av fett
 • Våra hormoner är gjorda av fett
 • Flera av våra livsviktiga vitaminer är fettlösliga och kräver bra fetter för att kunna göra sitt jobb

Så, då till frågan. Vilka fetter ska man äta och vilka ska man undvika?

Svaret är enkelt om du ställer följande fråga, fanns det för 100 år sedan eller inte?

Är svaret JA, ät det.

Är svaret NEJ, ytterst sannolikt ät det inte. (Det finns några få undantag utanför den svenska marknaden, men för allt du hittar i en vanlig livsmedelsbutik kan du utgå från detta.)

De problematiska fetterna

Industriella fröoljor och margarin är extremt processade och är enligt många den främsta boven mot vår folkhälsa idag i livsmedelsväg. Detta är vad jag personligen strävar efter att undvika mer än något annat. Jag hävdar att de är ett större problem idag än både socker och vetemjöl. De är extremt temperaturkänsliga, oxiderar lätt och bidrar till cellulär inflammation. Margarin innehåller även trans-fetter som är sedan länge vedertaget som något av det värsta du kan få i dig. Trots detta förespråkas dem av livsmedelsverket och flertalet läkare, detta och enbart detta bör diskvalificera dem som någon typ av auktoritet gällande beslut kring din hälsa. De bidrar och leder kort sagt till hjärt/kärlsjukdommar, cancer, demens och diabetes för att nämna några potentiella problem. 

Utöver margarin vill vi då som sagt undvika allt modern påhitt som kräver en tung industriell process att framställa, ofta involverande kemikalier. Solrosolja, rapsolja (är genmodifierat och onaturlig för vår kropp, det krävs mycket rapsfrön för att framställa olja), majsolja, sojabönsolja, jordnötsolja, härdade fetter. Alla dessa förespråkas som hälsosamma för att de är låga i mättat fett. Som påstås vara dåligt. Bara idén om att mättat fett skulle vara dåligt överlag är så otroligt korkad och historielös att jag inte tycker det vara värt mödan att debatera någon som hävdar motsatsen. De hävdar även att de fettsyror och vitaminer dessa fröoljor innehåller är bra för oss, men detta är också inte riktigt sant då sättet de framställs påverkar kvaliteten och typen av fett inte alltid är densamma. Vegetabiliskt Omega-3 är tillexempel inte samma som den Omega-3 som kommer från fisk.

Mättat fett finner vi bland annat i kött, smör och kokos. Något som människan ätit i stora mängder och värderats högt inom i stort sett varje hälsosam traditionell kultur genom historien. Ja det finns belägg att hävda stora mängder mättat fett inte är bra om du är insulin-resistent men de flesta som avråder från mättat fett gör det på grund av att de fortfarande är under myten att kolesterol i maten är något farligt. Vilket det inte är. Kolesterolet du äter påverkar inte nämnbart kolesterolet i blodet. Punkt. Kolesterol är en essentiell del av vår kost som behövs för att dina hormoner och nervsystem ska fungera, rädslan för kolesterol är något som också behöver ses över, men det har jag inte tid att prata om i denna artikel.

De bra fetterna

Våra favoritfetter är något av det bästa vi kan få i oss och bör vara en betydlig del av din kostcirkel. 

Du ska dock inte överdriva konsumtionen av dem, lagom är bäst. Lyssna på din kropp, den kommer berätta för dig vad den tycker. Ät så mycket som känns bra, känns maten tung och flottig äter du för mycket. 

Vi förespråkar: 

 • Äggulor 
 • Olivolja
 • Ghee
 • Smör
 • Fett (såsom talg) från djur som har mått bra
 • Kokosolja
 • Avokado
 • Tahini
 • Nötter och fröer (dessa bör blötläggas för att underlätta matsmältningen)

Jag håller med om att du kan undvika äta stora mängder mättat fett om du har stora blodsocker problem, men dessa fetter hjälper även motverka blodsockerproblem om de är en del av en hälsosam kost. Du vill inte äta någonting i för stor mängd, även bra fetter såsom Omega-3. Detta behöver vara i balans med Omega-6. Det stämmer att de flesta har för mycket Omega-6 idag men överkonsumerar du Omega-3 skapar det också problem. Därför förespråkar jag att en människa som bryr sig om sin hälsa och prioriterar en livsstil med bra sömn, livsmedel från bra jordbruk, tid utomhus och daglig rörelse – att äta så som en hälsosam människa bör äta. Det vill säga dessa bra fetter i lagom mängd utifrån dina metaboliska behov som en del av en hälsosam kost baserat på bra jordbruk, mestadels närproducerat och säsongsbetonat.

Utan att fokusera på smådetaljer. Äter du riktig mat, skapad av naturen i din närhet, lagad från grunden så kommer det inte vara maten som är den begränsande faktorn för din hälsa. Jag lovar.

Om du önskar en tydlig bild som illustrerar vilka fetter du bör undvika och äta, kan du spara inlägget på vår Instagram här.

Viktor Karlsson
Viktor Karlsson