Hormonella obalanser, låg förbränning och grunden till moderna hälsoproblem - Premium Lifestyle Club
Gå tillbaka

 Hormonella obalanser, låg förbränning och grunden till moderna hälsoproblem

Hej, Viktor här igen!

Hormonella obalanser ligger ofta bakom viktproblem och stress är en av de främsta orsakerna. Framförallt är insulin- och leptinresistens, två tillstånd som nästan alltid är närvarande vid problem med förbränning, ofta drivna av kronisk stress. I denna artikeln kommer jag gå igenom hur balans i dina tre primära hormoner: adrenalin, kortisol och insulin är kritiskt för att få ordning på eller förebygga olika hälsoproblem.

De 3 primära hormonerna, adrenalin, kortisol och insulin

Vi har väldigt många olika hormoner som påverkar vår fysiologi, tre av dessa hormoner kallas för primära hormoner. Med detta menas att de håller oss vid liv, resterande hormoner kan vi faktiskt överleva utan men kommer kraftigt påverka vår livskvalitet och mående. De tre primära hormonerna är adrenalin, kortisol och insulin. Obalanser i dessa är nästan alltid närvarande vid olika hälsobesvär. När kroppen utsätts för stress produceras adrenalin och kortisol, två hormoner som aktiverar kroppens stressrespons, eller “fight-or-flight reaktionen” du säkert hört talas om. En del av denna fysiologiska reaktion är att kroppen frigör lagrad glukos (socker) i blodet för att ge omedelbar energi. 

Även om detta är fördelaktigt i verkliga nödsituationer, leder långvarig eller kronisk stress till frekventa och onödiga toppar i blodsockret. Toppar i blodsockret kommer också leda till förutsägbara dalar, vilket brukar kompenseras med söta drycker, snacks eller stimulativa substanser såsom kaffe eller nikotin. Detta mönster resulterar i ständigt förhöjda nivåer av insulin, vilket banar väg för väldigt förutsägbara tråkiga resultat. Med tiden blir cellerna mindre känsliga för insulin, vilket leder till insulinresistens, dvs att cellerna blir mindre känsliga för insulin vilket gör att kroppen behöver producera mer. Förhöjda insulinnivåer får kroppen att lagra fett, vid höga kortisolnivåer lagras ofta detta fett särskilt runt buken som visceralt fett, vilket är extra problematiskt.

Leptinresistens och cirkadisk stress

Leptin, “mättnadshormonet”, skickar signaler till hjärnan om att vi har ätit tillräckligt. I ett hälsosamt system förhindrar leptin överätande och är en viktig del av kroppens endokrina kommunikation, bland annat i relation till insulin. Vid kronisk stress och kontinuerliga blodsockersvängningar ökar leptinnivåerna, vilket leder till leptinresistens. Hjärnan slutar då känna av leptins signaler (likt hur cellerna blir mindre känsliga för insulin vid insulinresistens), vilket leder till ökad hunger, svårigheter att hantera vikten och hämmar kroppens förmåga att känna sig lugn och trygg då den konstant känner att den inte har tillräckligt vilket påverkar stresshormoner.

En annan faktor som förvärrar dessa hormonella obalanser är cirkadisk stress – stress orsakad av störningar i vår naturliga sömn- och vakencykel. Hypotalamus-hypofys-binjure (HPA)-axeln, som reglerar kortisol och andra stresshormoner, är mycket känslig för denna påverkan. Om vår sömncykel är oregelbunden och/eller kroppens förmåga att tolka vart på dygnet vi befinner oss någonstans är begränsad, leder detta till ytterligare stresspåslag och potentiell obalans mellan kortisol och melatonin. Dålig sömn förstärker stressreaktioner, stör insulin- och leptinsignaleringen och ökar risken för metabolt syndrom och viktuppgång.

Kronisk inflammation

Dessa hormonella obalanser skapar också grunden för kronisk, låggradig inflammation, som har ett direkt förhållande till hormonella obalanser. Man brukar säga att konisk stress leder till kronisk inflammation. Vi kan se liknelsen med kortison, kortsiktigt är det väldigt starkt anti-inflammatoriskt men långsiktig användning av kortison bryter ner leden.

Inflammation stör hormonmiljön ytterligare, främjar insulin- och leptinresistens och förlänger cykeln av viktuppgång och metabolisk dysfunktion. Med tiden kan detta leda till allvarliga hälsoproblem som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och även autoimmuna sjukdomar, samtidigt som det gör viktnedgång till en ständig kamp. 

Som du förstår ligger detta till grunden för nästan alla moderna hälsoproblem vi möter idag. Så låt oss inte blunda för det utan skapa förståelse och ta tillbaka vår inre kraft. För även om den moderna värld vi lever i banar väg för dessa problem är det nämligen fullt möjligt att kunna ändra på saker och ting genom att förstå problemet och åtgärda de faktiska grundorsakerna.

Dessa grundorsaker är olika former av stress: biokemisk, fysisk och mental stress. Vi lever idag i en värld där alla dessa områden har stora utmaningar. Vi är exponerade för 100 tusentals nya kemikalier och toxiner, vi är konstant bombarderade med negativa nyheter och polariserande social media, vi sitter på tok för mycket och vår moderna elektriska värld skapar mycket vad jag kallar för biologisk missmatch med vår fysiologi. Jag kommer bli mer aktiv i att kommunicera och utbilda kring detta framöver. I kommande artiklar gå igenom de viktigaste områdena vi vill balansera i mer detalj och jag kommer också inom kort börja spela in mer detaljerade videos vi kommer lägga upp helt gratis på vår youtube kanal för dig som vill lära dig mer! Vi har ännu inte publicerat några videos ännu men du kan redan nu prenumera på vår kanal här, så kommer du få en notis när vi släpper första videon.

Ha en fortsatt trevlig dag, så hörs vi mer inom kort! 😀