Varför blir man stel med åren? - Premium Lifestyle Club
Gå tillbaka

Varför blir man stel med åren?

Många idag har en tendens att ofta vara väldigt stela. Anledningen till detta kan i flera fall verka uppenbar, men för vissa är det mindre klart utöver den uppenbara boven stillasittande, varför det blir så. Under vårt nya program “Värkfri” har över 90% av de som deltagit rapporterat redan första veckan är att de blivit rörligare och mjukare i kroppen. Så i denna artikeln tänkte jag förklara mer om just stelhet och vår fascia, vad är det egentligen och hur hänger detta ihop med stelhet och värk?

Varför bli man stel?
Stelhet är ett begrepp som ofta associeras med känslan av att kroppen är spänd, trög och begränsad i sin rörelse. Men vad är det egentligen som gör oss stela? Det handlar inte bara om musklerna, utan om hela vår vävnad – särskilt fascian, det bindvävsnätverk som omger och förbinder alla muskler och organ i kroppen. När vävnaden är välhydrerad och elastisk kan vi röra oss fritt, utan att känna motstånd eller spänning. Men när vävnaden är uttorkad, förlorar den sin rörlighet och flexibilitet, och det är då stelhet uppstår.

Den där känslan av stelhet vi kan uppleva efter en period av inaktivitet, stress eller dålig återhämtning är egentligen ett tecken på att vår vävnad är stressad och inte har tillräckligt med vätska för att kunna glida och röra sig fritt. När vävnaden förlorar sin förmåga att hålla vätska, minskar också kroppens förmåga att transportera blod och lymfvätska effektivt, vilket ytterligare bidrar till stagnation, inflammation och stelhet.

Daglig stress och grundtonus 
Grundtonus är den muskelspänning som finns i våra muskler och vävnader även i vila. När vi utsätts för fysisk eller mental stress ökar vår grundtonus, vilket leder till att kroppen blir stelare. Musklerna får en högre anspänning och fascian blir hårdare och mindre rörlig. När fascian blir stel, påverkas kroppens förmåga att cirkulera vätskor vilket är avgörande för att transportera näring, syre och ta bort slaggprodukter från kroppen.

När vår grundspänning ökar och vävnaderna stelnar, stagnerar detta flöde, vilket kan leda till svullnad, ömhet och på längre sikt ökad risk för inflammation och andra hälsoproblem. Den här processen sker omedvetet under långvarig stress, där kroppen går in i ett konstant “fight & flight” läge. Det är därför viktigt att arbeta med grundorsaken till denna anspänningen om du vill förbli hälsosam och smärtfri. Hur vi gör det kommer handla om att leva i balans och kompensera för den typen av stress vi dagligen utsätter vår kropp och knopp för.

Hyaluronsyra och fascia
Att vara mjuk i kroppen handlar inte om att vara svag eller passiv, utan snarare om att ha en rörlig och elastisk fascia som tillåter fri rörelse och optimalt flöde av blod och lymfvätska. Samtidigt som du behöver vara tillräckligt stabil och aktiv i din muskulatur så att din hjärna anser att leden är stabil. Fascian fungerar som ett nätverk av flera lager bindväv som täcker och förbinder alla muskler, organ och strukturer i kroppen. För att fascian ska fungera optimalt behöver den vara rörlig och fuktad, vilket gör att de olika lagren kan “glida” smidigt över varandra.

En viktig faktor för att hålla fascian mjuk och smidig är hyaluronsyra, en naturlig substans som finns i våra vävnader. Hyaluronsyra består av sockerarter, närmare bestämt disackarider (glukuronsyra och N-acetylglukosamin), som har en unik förmåga att binda stora mängder vatten – upp till 1 000 gånger sin egen vikt. Genom att binda vatten fungerar hyaluronsyra som ett smörjmedel för fascialagren, vilket gör att de kan glida lätt över varandra. Detta underlättar vävnadernas elasticitet och rörlighet. När vi har tillräckliga mängder hyaluronsyra hålls vävnaderna välhydrerade, vilket i sin tur förbättrar flödet av både blod och lymfvätska. Om fascian blir stel och uttorkad, försämras dess förmåga att transportera vätskor och möjliggöra rörelse, vilket kan leda till stelhet och obalans i kroppen. En mjuk och hydrerad fascia gör att vi kan röra oss fritt och undvika spänningar.

En bra bild för att förstå hur flödet i fascian fugnerar är att tänka på den som en svamp. När du kramar ur den gör den av sig med gammalt slagg och nytt, friskt vatten kan strömma in. På samma sätt fungerar vår vävnad – när vi släpper på spänningar genom rörelse, stretch eller massage, kan vi bokstavligen “kramar ur” den stela vävnaden. Det här trycket hjälper till att dränera gammal, stillastående vätska och toxiner ur fascian och kringliggande muskler.

När vi kramar ur den stela vävnaden, skapas plats för ny, syre- och näringsrik vätska att flöda in i vävnaden igen. Detta hjälper till att återställa cellernas hälsa och förbättrar cirkulationen. När vi rör oss, stimulerar vi också produktionen av hyaluronsyra, vilket ytterligare bidrar till att hålla vävnaden hydrerad och smidig. Denna process är central för att förbättra cirkulationen, stödja kroppens naturliga återhämtning och bibehålla mjuka, rörliga vävnader.


Hur åtgärdar du detta?
För att effektivt applicera detta till en individnivå behöver vi vara lite mer specifika. Många försöker både med rörelse och massage men får ändå inte de resultaten de är ute efter.

I många fall kan det vara en brist på att vara konsekvent, men i stort sett alltid så saknar de approacher man tidigare haft “potensen” att kompensera för den moderna livsstil många idag lever. Detta gör att en mer tidseffektiv och snabb approach kan vara att föredra, vilket är precis det vi utvecklat med vårt program: “Värkfri på 30 dagar“. Genom en djup och bred holistisk förståelse för hur kroppen samspelar kan vi gå rakt på att åtgärda grundproblemen. 

Vi sänker grundtonusen genom att öppna upp vår andning, vi lär ut hur du effektivt på egen hand kan “krama ur” svampen på bästa sätt, utan att behöva dyra verktyg och vi får lederna att känna sig trygga genom att aktivera de djupa stabiliserande så kallade posturala musklerna som av olika anledningar ofta saknat neurologisk aktivering. Detta tillsammans med tydliga riktlinjer kring för att hålla nervsystemet i balans, via ett fåtal kritiska livsstilsfaktorer och enkla riktlinjer kring kosthållning får du allt serverat i ett upplägg.

Tanken med Värkfri var att på 30 dagar ge människor de viktigaste verktygen att ha med sig resten av livet, för att på egen hand kunna hålla sig smidig och rörlig. Det finns många vägar till Rom och oavsett om du hoppar på vårt upplägg, som du kan läsa mer om här, eller inte hoppas jag att du hittar ditt sätt att hålla igång och ta hand om din kropp. Vi har trots allt bara denna kroppen och det är upp till oss alla att ta väl hand om den så gott vi kan.

Ha en fortsatt trevlig dag, så hörs vi mer längre fram!❤️